Dopluizen zijn luizen met een bolvormig schildje op de rug, de schildjes zijn met de rug vergroeid.
Ze zijn ca. 5 mm groot en ca. 5 mm lang. Uit witte wasdraden maken ze eizakken die soms tot 1500 eieren kunnen bevatten. De aangetaste planten kennen een minder goede groei doordat de dopluizen sap uit de planten zuigen. Bij een grote plaag wordt er vaak veel kleverige honingdauw afgescheiden die op zijn beurt een ideale omgeving voor roetdauwschimmels vormt waardoor de bladeren zwart worden en uiteindelijk afvallen.
In de zomer zijn er bij de Hydrangea dopluis opvallende witte eimassa’s te zien waardoor de luizen extra goed opvallen. De volwassen luizen verschijnen in september. Het volgroeide wijfje is donkerbruin, ovaal, niet erg bol, met mat dwarsgeplaatste ribbels. Eieren worden in april-juni geproduceerd in een hagelwitte, tot 10 mm lange, bijna bolvormige eizakken, die het lichaam van het wijfje doet opwippen. In gematigde streken één generatie. Volwassen wijfjes overwinteren.
Jonge Hydrangea wolluizen bevinden zich al te vaak op de onderkant van de bladeren en komen onder ander voor op verscheidene boomkwekerijgewassen. De meest voorkomende is de lange wollige dopluis Pulvinaria floccifera op Ilex en Taxus. Ook fruitsoorten zoals druif, kiwi’s, aalbessen, kruisbessen en verschillende andere soorten kunnen door wollige dopluizen (Pulvinaria vitis) worden aangetast, deze wordt beter manueel verwijderd of chemisch bestreden.
Bestrijden
Middelen afwisselen, frequent spuiten met een interval van 7 tot 14 dagen en een aantal weken achtereen om een volledige cyclus te doorbreken. Jonge nimfen zijn makkelijker te bestrijden dan volwassen insecten. Bij chemische bestrijding van de luis is het belangrijk de toepassing uit te voeren als er veel ‘crawlers’ (kruipers) zijn. Dit zijn de larven die uit de eizak kruipen en elders op de plant een plek zoeken om een nieuwe kolonie te vestigen. Dit stadium is het meest gevoelig.
Heeft u vragen over de wollige dopluis of andere plagen in uw vaste planten? Neem dan contact op met onze adviseur Vaste planten en boomkwekerij Bart van den Braak.