Ondanks dat het steekseizoen dit jaar niet echt vroeg gestart is zal binnenkort op de vroegste percelen al gestopt worden met steken.
Bekijk meteen na het steken of u op het betreffende perceel, problemen verwacht met de aspergevlieg. Hetzelfde geldt voor percelen met jonge aanplant.
Herkenning
De aspergevlieg is ongeveer 8 mm groot en te herkennen aan de strepen op de vleugels. Maden van de aspergevlieg vreten gangen in de stengels van aspergeplanten.
In jonge aanplant kan dat bij een zware aantasting leiden tot volledige afsterving van de plant. In een ouder gewas gaat de aantasting ten koste van de opbrengst. Aangetaste stengels zijn door verstoring van de sapstroom te herkennen aan vergroeiingen. Zwaar aangetaste stengels kunnen afsterven.
Levenswijze
De aspergevlieg heeft één generatie per jaar. De vliegen zijn actief van april tot in augustus. Nadat de volwassen vliegen uit de poppen zijn gekomen, vindt paring plaats en worden de eitjes afgezet in de zachte toppen van scheuten, die net boven de grond staan. Na enkele dagen komen de eitjes uit. De larven vreten een gang door de stengel en verpoppen net onder tot 10 cm onder het maaiveld. Het popstadium duurt ongeveer 11 maanden en er is maar één generatie per jaar.
Aanpak
De schade in jonge aanplant en op percelen waar vroeg gestopt is kan groot zijn. Controleer deze percelen dan ook goed. Zorg dat aangetaste aspergeplanten minimaal 10 cm onder het maaiveld worden afgesneden en van het perceel verwijderd worden.
Chemische bestrijding van de aspergevlieg is lastig. Er zijn maar weinig middelen, waaronder Decis EC, toegelaten. Naast chemische bestrijding zijn er ook andere mogelijkheden:
- Monitoren of vangen van de aspergevlieg met groene staaflijmvallen;
- Weer met Psila-Protect uienoliekorrels de vliegen van het perceel.
De lijmvallen en Psila-Protect mogen ook toegepast worden in de biologische teelt.
Heeft u hierover vragen, neem dan contact op met uw Agrea adviseur. Indien gewenst kunnen wij samen met u uw aspergepercelen inspecteren.