In Oost-Brabant en Midden-Limburg zijn inmiddels de eerste Cercospora aantastingen gevonden. Controleer daarom vanaf nu het gewas regelmatig op de aanwezigheid van bladziekten. De mate van ziektedruk wordt door meerdere factoren bepaald zoals teeltrotatie, rasgevoeligheid, bemestingstoestand en wel of geen kerende grondbewerking. In het verleden is duidelijk gebleken dat een gewas met een (te) lage bemestingstoestand duidelijk gevoeliger is voor aantasting door Cercospora.
Het moment om in te grijpen met een fungicide is bij waarneming van de eerste vlekjes. De waarschuwingsmeldingen van het IRS dienen hierbij ter ondersteuning. Voor een goede werking is het belangrijk om middelen preventief toe te passen, volle doseringen aan te houden en middelen af te wisselen. Begin hierbij sterk met Opus Team of Spyrale en voeg hier altijd een uitvloeier aan toe voor een goede bedekking en opname.
Ons advies: Opus Team 1 l/ha òf Spyrale 1 l + Squall 1 l/ha + Perfecta Leaf 15-30 l/ha
(Opus Team en Spyrale zijn niet toegelaten in gwb-gebied. Begin hier met Difure Pro 0,6 l/ha.)
In juli vindt er nog veel bladgroei plaats welke dient te worden beschermd. Hou daarom het interval tussen de eerste en tweede bespuiting kort. Dit kan, afhankelijk van de omstandigheden (temperatuur, RV, gewasgroei) slechts 2 weken zijn!
Blijf het bietengewas ook controleren op luizen. De schadedrempel voor groene perzikbladluis ligt momenteel op 5 luizen of meer per 10 planten.
Ons advies: Teppeki 140 gram/ha òf Calypso/Bariard 0,25 l/ha + Squall 1 l/ha