Agrea Potato is een zoektocht gestart naar een aardappelras dat het op de lössgrond net zo goed doet als de Fontane. Probleem van de meeste aardappelrassen is dat ze op lössgrond in meer of mindere mate last hebben van schurft. Palace lijkt een ras dat het mogelijk goed doet op de löss.
Fontane is al jaren het nummer één ras op de Zuid-Limburgse lössgronden. Bijna 20 jaar geleden werd Fontane gepresenteerd als de vervanger van de Bintje. Nog steeds is dit het meest geteelde ras in Zuid-Limburg. Agrea Potato, in Limburg en Oost-Brabant optredend als commissionair voor het Duitse aardappelhandelshuis Weuthen, is een zoektocht gestart naar een aardappelras dat op de lössgrond naast de Fontane geteeld kan worden. „Dit ras dient vooral resistent te zijn tegen (grasland) schurft. Dit is een veel voorkomend probleem op de löss,” verklaart Joep Crijns van Agrea Potato tijdens de akkerbouwmiddag op proefboerderij Wijnandsrade. Om een goede vergelijking te krijgen hoe bepaalde rassen zich in de lössgrond ontwikkelen is er een voorselectie gemaakt van vijf mogelijk interessante rassen: Divaa, Marvel, Chenoa, CMK-210-604 en Palace. „Bij de rassenkeuze is uiteindelijk bepalend wat de fabrieken willen. Als de verwerking het ras niet wil, blijf je ermee zitten,” waarschuwt Crijns. De zes rassen zijn dit jaar zes keer met 15 mm beregend. Daarnaast zijn er proefveldjes aangelegd die niet werden beregend. Door de diepte van het grondwater is beregenen in Zuid-Limburg geen optie. Er bestaat slechts een beperkte mogelijkheid door te beregenen met leidingwater.
Resultaten
Uit de voorlopige oogstresultaten blijkt dat het ras Palace, net als Fontane afkomstig is uit het huis van Agrico, momenteel het beste perspectief biedt. „Palace zorgt op de Zuid-Limburgse löss voor mooie blanke aardappelen. Daarnaast heeft het een sterk loof, waardoor ze langer kan doorgroeien.” Dit jaar realiseerde Palace omgerekend een opbrengst van 58,1 ton. De Fontane realiseerde 64 ton onder dezelfde teeltomstandigheden. De oogstresultaten van de niet beregende perceeltjes zijn nog niet bekend. De proef wordt nog enkele jaren voortgezet.
Vijf jaar wachten
Door een zeer beperkt potersaanbod kan de Palace nog niet worden geteeld. „Waarschijnlijk duurt het nog vijf jaar vooraleer voldoende pootgoed voor grootschalige teelt beschikbaar is”, zegt Joep Crijns.
Bron: Akkerwijzer.nl
Auteur: Guus Queisen