Het wortellesieaaltje Pratylenchus penetrans kan veel schade aanrichten in een breed spectrum aan gewassen; onder andere prei, peen, bonen, aardappel, mais, ui en lelies. Een goede beheersing van dit aaltje is dus belangrijk om een aantal hoogwaardige teelten te laten slagen op uw percelen. Zwarte braak of de teelt van niet waardplanten zorgt voor natuurlijke afname. De teelt van Tagetes (Afrikaantjes) is een natuurlijke bestrijding en de besmetting van een perceel neemt veel sterker af. Het besmettingsniveau blijft ook meerdere jaren lager. Dit is het duur-effect van Tagetes.
Tagetes zorgt naast een actieve bestrijding van P. penetrans en P. crenatus (graanwortellesieaaltje) ook voor de natuurlijke vermindering van aardappel- en bietencysteaaltjes, wortelknobbelaatljes M. chitwoodi, M. fallax en M. naasi. Tagetes is voor de meeste populaties van M. hapla geen waardplant.
De teelt van Tagetes kan echter niet vergeleken worden met de teelt van een gewone groenbemester. Voor een goede bestrijding dient de Tagetes met de juiste aandacht geteeld te worden. In dit artikel volgen een aantal belangrijke punten en tips voor een geslaagde aaltjes bestrijding door Tagetes.
Tips voor een geslaagde Tagetes teelt
Vanwege de vorstgevoeligheid van Tagetes, kan pas vanaf half mei worden gezaaid. De zaaiperiode loopt door tot half augustus, met een optimum tussen half juni en half juli. Dit biedt ook de kans om aardappelopslag en lastige wortelonkruiden voor de teelt aan te pakken.
Omdat de aaltjesbestrijding het belangrijkste doel van de teelt is, kunnen er geen onkruiden worden getolereerd in een perceel Tagetes. Een snelle opkomst en weggroei van Tagetes is daarom cruciaal voor het slagen van de teelt. Zaai ze daarom op korte rijafstand (10 tot 15 cm) en niet te diep (0,5 tot 1,0 cm), dit vergroot echter wel de kans op verdroging. Ondiep zaaien in een vochtige bodem is daarom optimaal en er kan beter gewacht worden op de juiste omstandigheden in plaats van zo vroeg mogelijk te zaaien! Kies tevens altijd voor een beproefd ras zoals Ground Control.
Verder kan er in de teelt nog tegen onkruiden ingegrepen worden met diverse herbiciden waaronder: fenmedifam en metamitron. Tagetes zijn vrij gevoelig voor herbiciden en bespuitingen moeten daarom uitgevoerd worden op een droog en goed groeiend gewas. Eenmaal gesloten onderdrukken Tagetes onkruiden zeer goed. Voor overige plagen en ziekten hoeven er in de teelt van Tagetes geen bespuitingen plaats te vinden.
Na een goed geslaagde teelt van Tagetes staat er zowel boven- als ondergronds een flinke gewasmassa. Het inwerken hoeft echter geen problemen op te leveren, aangezien het gewas na de eerste goede nachtvorst vanzelf afsterft. Vanwege de vele gewasresten laten Tagetes na de winter een goede bodemstructuur achter en bevorderen zo de waterhuishouding tijdens de winter en het volgende voorjaar.
Kortom, Tagetes kan uw bodemkwaliteit op verschillende aspecten verhogen, maar dienen wel met de juiste aandacht geteeld te worden. Wilt u meer weten over de mogelijkheden van Tagetes in uw bouwplan of over de juiste aaltjes aanpak? Neem dan contact op met uw Agrea adviseur.