T2 ziektebestrijding
Het vlagblad in de wintertarwe is op de meeste plaatsen al geruime tijd aanwezig en de ziektebestrijding zal op de meeste plaatsen zijn uitgevoerd. Heeft u de ziektebestrijding op het vlagblad nog niet uitgevoerd neem dan contact op met uw Agrea adviseur, deze kan met u de verschillende mogelijkheden bespreken.
T3 aarfusarium bestrijding
De aar komt nu uit de bladschede tevoorschijn. Dit betekent dat de bloei binnenkort zal beginnen. Deze begint in het midden van de aar en kan 10-14 dagen duren. Zodra de tarwe uitgebloeid is vallen de bloemen af en laten wondjes achter. In deze bloeiperiode is wintertarwe gevoelig voor aarfusarium met name onder natte regenachtige omstandigheden.
Wintertarwe aangetast door aarfusarium geeft kleinere vaak ingeklapte korrels met een laag duizendkorrel gewicht en een duidelijk lagere opbrengst. Echter nog belangrijker is dat aarfusarium mycotoxines vormt welke giftig zijn voor mens en dier. Het is en blijft daarom belangrijk voldoende aandacht te besteden aan aarfusarium in wintertarwe.
Aarfusarium is lastig te bestrijden. Zeker bij fusarium gevoelige rassen is het belangrijk om de weersvooruitzichten goed te blijven volgen. Indien er een vochtige natte periode tijdens de bloei wordt voorspelt, is een bestrijding van aarfusarium aan te raden. Deze bestrijding dient in de volle bloei plaats te vinden met een daarvoor geschiktefungicide zoals Prosaro. Voeg 0,5 % Squall per 100 l water toe om de werkzame stof op de juiste plek op en in de aar te krijgen en om drift en afkaatsen te voorkomen.