Kalium is één van de drie meest genoemde hoofdelementen, de K uit de NPK’s. Het is niet zonder reden één van de hoofdelementen in de teelt. Allereerst gebruikt een gewas relatief veel kalium in een seizoen. Voor appels en peren gaat het al snel richting 200 tot 300 kilogram Kalium behoefte, waarbij de behoefte voor peer beduidend groter is dan voor appel. Tijdens een vol jaar qua vruchtdracht kan de behoefte aardig oplopen. Daarmee staat kalium boven aan de lijst als we alle nutriënten sorteren op gewasbehoefte.
Rol van kalium in het gewas
Kalium speelt een belangrijke rol in veel plantprocessen. Zo is kalium van cruciaal belang bij de waterhuishouding van de boom. Het openen en sluiten van de huidmondjes wordt gestuurd door middel van kalium. Om deze reden uit zich kaliumgebrek door dorre “verbrandde” bladrandjes. Een gebrek stopt de verdamping van de bladeren. Dat is de reden dat kaliumgebrek in warme droge jaren eerder zichtbaar wordt dan in natte koele jaren.
Naast de waterhuishouding is kalium van belang voor de vochthuishouding in de cellen van een plant. Voldoende kalium in de cellen zorgt ervoor dat de cellen voldoende vocht opnemen en vasthouden. Om de cellen van vruchten optimaal gevuld te krijgen is kalium in de laatste weken van de oogst extra van belang. Die optimale vulling geeft een paar mm maatwinst (vruchtvulling) richting de oogst. Daarmee bevordert kalium ook de hardheid van de vruchten. Dit geldt echter wel tot op zeker hoogte, overdaad schaadt.
Kalium bemesting
Uitgangspunt voor uw keuze tot het wel of niet bemesten met kalium, inclusief dosering, is de bemestingstoestand van uw bodem. Om u hierin te ondersteunen, helpen wij u om uw bodem te analyseren en optimaliseren met het Terra Agrea concept. Onderdeel hiervan is een Kinsey–Albrecht bodemanalyse waarmee de balans tussen de verschillende nutriënten in de bodem inzichtelijk wordt gemaakt. Van belang hierin is de absolute beschikbaarheid, maar ook de verhouding ten opzichte van calcium en magnesium. Deze drie kunnen elkaar namelijk tegenwerken in de opname door de boom.
Kalium bemesten kan op een aantal manieren. Een gekende methode is de winterbemesting met Kali 60. Dit is echter nu niet meer wenselijk wegens mogelijke wortel verbranding van de jonge wortels. Deze zijn belangrijk voor de opname van vele nutriënten zoals calcium. Wij adviseren om vanaf nu Kali 50 of patentkali strooien.
Daarnaast kan ook gekozen worden voor een chloorarme variant zoals zwavelzure kali of patentkali die kort voor de bloei wordt gestrooid. Patentkali bevat naast kalium ook een flink deel magnesium, soms kan dit wenselijk zijn soms juist absoluut niet. Hou hier dan ook rekening mee in uw keuze, op basis van uw bemestingstoestand in de bodem.
Dierlijke of organische mest
Indien u geregeld dierlijke of organische mest toepast bemest u, wellicht ongemerkt, meestal flinke hoeveelheden kalium. Ook om deze reden kunnen deze meststoffen uiterst interessant zijn. Hou hier echter ook rekening mee indien uw kalium waarde al erg hoog is. Beperk in dat geval vooral het gebruik van dierlijke mest met relatief snel beschikbare kalium.
Grondsoort
Afhankelijk van uw perceel, lichte grond of kali fixerend, kan het gebruik van een strooimeststof als nadeel hebben dat de kaliumbeschikbaarheid relatief kort is door uitspoeling of fixatie. Een goed alternatief is kalium vanuit organische oorsprong of kaliumbemesting via fertigatie. Vooral fertigatie zorgt voor een constante beschikbaarheid aan opneembare kalium in de wortelzone. Daarnaast kunnen we de beschikbaarheid via fertigatie goed bijsturen op basis van de behoefte van het gewas gedurende het seizoen. De dosering kan vanaf de zomer richting de oogst verhoogd worden.
Bladbemesting
De laatste bemestingsoptie is via bladbemesting met gekende producten als MKP, vooral bij peer interessant, Kalisalpeter of een vloeibare Foliplus Kali. Via bladbemesting ligt de nadruk met name op peer, bij meerdere appelrassen zijn we wat terughoudender vanuit de stip gevoeligheid.