Op bepaalde percelen zijn aspergetelers dit seizoen eerder gestopt met oogsten. Hierdoor zijn er flinke verschillen ontstaan in gewasontwikkeling. Daardoor moet de start van ziektebestrijdingen per perceel worden bekeken. Als algemene vuistregel geldt dat 4-5 weken na het einde van de oogst hiermee gestart moet worden, zodra de eerste bloempjes beginnen te vallen. Het doel is dat het transport van reservevoedsel naar de wortels niet wordt verstoord, hiervoor hebben we gezond, groen loof nodig.
Zeker bij jonge asperge die naast het opbouwen van reservevoedsel ook het wortelstelsel verder moeten uitbreiden is het gezond houden van het loof uitermate belangrijk. In feite wordt nu de oogst van volgend jaar zeker gesteld. Nu we in een warme en droge periode zitten is de kans op dauwnachten groot. Een flinke dauwnacht kan al genoeg zijn voor een Botrytis infectie. Het gewas blijft soms verbazingwekkend lang nat. Een goede systematiek voor bestrijding van Botrytis en Stemphylium in asperge bestaat uit:
– Tijdig starten
– Regelmatige controles
– Een goede strategie van gewasbeschermingsmiddelen, bladmeststoffen en plantversterkers
– Bespuitingen uitvoeren onder goede omstandigheden, op een droog gewas
– Voldoende water gebruiken voor voldoende bedekking en indringing
– Squall (0,5%) toevoegen voor minder drift, minder afkaatsen van druppels, hechten en uitvloeien
Heeft u behoefte aan ondersteuning bij het maken van een goede strategie voor de bestrijding van Botrytis, Stemphylium en roest, neem dan contact op met uw Agrea adviseur.