In de afgelopen warme periode is de tripsdruk op verschillende percelen prei toegenomen. Dit is echter niet overal het geval. Onder andere ras, ligging van het perceel en voorvrucht lijken hierin een rol te spelen. Het is belangrijk om uw percelen regelmatig goed te controleren op de aanwezigheid van trips. Dit jaar valt de tripsdruk in principe mee, waak ervoor dat de aandacht voor trips niet verslapt.
Roest
In bepaalde rassen en op dit moment ook in percelen die tegen de maximale opbrengst aan zitten en richting oogst gaan is roest aanwezig. Door de relatief probleemloze en voorspoedige groei dit jaar zijn percelen eerder oogstrijp als gepland. Prei die de maximale groei en opbrengst heeft bereikt, maar nog niet geoogst kan worden is vatbaarder voor ziekten en plagen. Controleer uw percelen daarom regelmatig. Op percelen waar u niet binnen 21 dagen gaat oogsten kunt u in het geval van roest Rudis inzetten. Naast roest neemt Rudis ook purpervlekkenziekte mee die eigenlijk in bijna alle percelen in meer of mindere mate aanwezig is.
Papiervlekkenziekte
Als preventieve bestrijding tegen papiervlekkenziekte kunt u aan Rudis Orvego of Enervin toevoegen. Voor een curatieve bestrijding kunt u beter Infinito inzetten.
Natuurlijke barrière
Sterke cellen met sterke celwanden vormen een natuurlijke barrière tegen ziekten en plagen maar ook tegen de invloed van vorst. Bemesten zonder of met weinig nitraat bevattende meststoffen zorgt voor sterkere cellen en celwanden. Calcium en silicium zijn voor celwanden belangrijke bouwstenen waarbij silicium tevens de afweer van de plant stimuleert. Start tijdig met het toevoegen van calcium, in de vorm van 2 x 2 ltr Foliplus Calcium Extra per hectare, aan de ziekte bestrijding. Daarna kunt u 4 x 0,5 l CA Silicium Xtra met een interval van minimaal 14 dagen toepassen om de celwanden nog verder te versterken.
Neem bij vragen contact op met uw Agrea adviseur.