Muizenschade
Afgelopen week zijn er met name op het zand al volop bieten gezaaid en met het sterk drogende weer van de afgelopen dagen zal de komende week overal volop worden gezaaid. Mocht u in het verleden op een perceel last hebben gehad van muizenschade is het belangrijk om hier tijdig alternatief voer aan te bieden. Strooi bij voorkeur een week voor het zaaien tarwe of gerst langs de randen van het perceel of leg het beschut weg om vogelvraat te voorkomen. Controleer het perceel regelmatig op vraat en blijf voeren zolang niet alle bieten zijn gekiemd. Zodra het bietenzaadje eenmaal is gekiemd stoppen de muizen met vreten. Voorkom bovendien blootliggend zaad en zaai diep genoeg op een vochtige ondergrond zodat het zaad zo snel mogelijk kan kiemen.
Bemesting en onkruidbestrijding
Voor een vlotte opkomst en snelle beginontwikkeling is het noodzakelijk dat de pH van de grond op orde is. Strooi daarom indien nodig een snelwerkende (!) kalk zoals DCM Zeewierkalk of, indien een grotere kalkgift noodzakelijk is, Calhix Flow die door de loonwerker wordt uitgereden. Andere kalksoorten zoals poederkalk of vochtige kalk zijn meestal ongeschikt om de pH snel te verhogen en dienen in de winter, ruim voor aanvang van de teelt, te worden toegepast. Bij de juiste pH is het jonge bietenplantje beduidend minder gevoelig voor de onkruidbestrijding!
Spuit direct na het zaaien Centium + Grounded en voeg Foliplus Borium toe. Grounded beperkt inspoelen en daarmee mogelijke witverkleuring van de bieten door Centium. Bieten zijn bovendien borium-behoeftig en door de aangescherpte bemestingsnormen wordt er onvoldoende borium uit mest aangevoerd. Borium wordt gemakkelijk via de wortels opgenomen en hoeft dus niet op het blad te worden gespoten. Vergeet niet Goltix / Bettix toe te voegen in geval van een verwachte hoge meldendruk of Goltix Queen / Kezuro indien onder andere hondspeterselie wordt verwacht.
Met het wegvallen van desmedifam is het des te belangrijker geworden om bodemherbiciden aan de basis te leggen. Hierdoor wordt kiemend onkruid vroegtijdig afgedood terwijl de na-opkomst onkruidbestrijding beter werkt doordat overgebleven onkruid is verzwakt door de bodemherbiciden.
Slakkenschade
Zodra bieten eenmaal zijn gekiemd kunnen deze worden aangevreten door slakken, zowel boven- als ondergronds. Controleer uw percelen regelmatig op de kenmerkende slijmsporen en aantasting door slakken. Strooi op percelen waar in het verleden slakkenschade is geconstateerd preventief Iroxx Slakkendood. Vergeet hierbij niet dat slakken 0,5 cm klein kunnen zijn – daarmee moeilijk waarneembaar – en ook bij droog weer onder de grond schade kunnen veroorzaken! Vaak komt slakkenschade pleksgewijs, aan de randen van het perceel voor. Door hier een vochtige jutte zak neer te leggen kunnen deze vaak gemakkelijk de volgende dag onder de zak worden waargenomen. Zodra bieten eenmaal in het 4-blad stadium zijn is het gevaar voor slakkenschade meestal geweken.