Opkomst
Tot op heden is er – ook op het zand – nog weinig gezaaid, hooguit circa 5%. Als gevolg van de huidige natte omstandigheden en de nog relatief lage bodemtemperatuur is er op lichtere gronden een reële kans op schade door Trichodoride-aaltjes. Deze vrijlevende aaltjes zijn mobiel in vochtige grond en kunnen in een koel en vochtig voorjaar flinke schade veroorzaken. Een snelle opkomst en beginontwikkeling van het gewas is belangrijk om aantasting in de kritische beginfase van het gewas zoveel mogelijk te beperken.
Zorg voor een optimale pH en strooi, indien nodig, een snelwerkende zeewierkalk of PhysiomaX voor of eventueel vlak na het zaaien. Hiermee wordt niet alleen de pH in de toplaag snel verhoogd, maar krijgt het kiemplantje ook vrije calcium ter beschikking. Calcium is belangrijk voor een gezond en weerbaar gewas en essentieel voor een goede bewaarbaarheid van het eindproduct. PhysiomaX bevat naast snelwerkende kalk de biostimulant aminopurine voor een snellere opkomst.
Een snelle en uniforme opkomst van het gewas vergemakkelijkt eveneens de onkruidbestrijding na opkomst. Fijnzadige gewassen zoals cichorei, suikerbieten, uien en wortelen reageren zeer positief op een rijenbemesting met Physiostart NP granulaat of vloeibare bemesting met Quickstart PK. Beide producten kenmerken zich onder andere door een lage EC-waarde en zijn daarmee zeer zacht voor het kiemend zaad.
Plagen
Indien er schade wordt verwacht door aaltjes is het raadzaam om NEMguard DE in de rij toe te passen tijdens het zaaien. Dit als alternatief voor Vydate 10G die sinds oktober vorig jaar verboden is. NEMguard DE is onder andere toegelaten in cichorei, witlof, uien en wortelen en heeft een nevenwerking op de uien- en wortelvlieg. Aangezien NEMguard DE voldoende vocht nodig heeft voor een goede werking moet er, indien nodig, kunnen worden beregend.
Verwacht u schade door ritnaalden of andere bodeminsekten? Dan adviseren wij om Belem 0.8 MG toe te passen tijdens het zaaien. Belem 0.8 MG heeft daarnaast een goede werking op de bonenvlieg, de eerste vlucht wortelvlieg en eerste generatie uienvlieg. Let op: de verdeling van het product rondom het zaad is bepalend voor de werking!
- Ligt de nadruk op de bestrijding van ritnaalden, dan dient de zone onder het zaad zo goed mogelijk te worden beschermd en moet Belem 0.8 MG voornamelijk onder het zaad worden geplaatst.
- In geval van verwachte aantasting door vliegenlarven dient de zone boven het zaad te worden beschermd en moet het product vooral boven het zaad worden gelegd.
Hou hier goed rekening mee en bespreek dit vooraf met uw loonwerker.
Aangezien er momenteel volop slakken worden waargenomen, is het raadzaam om het jonge gewas regelmatig te controleren op de typische vraatschade en slijmsporen. Percelen waar slechts een minimale grondbewerking wordt toegepast behoeven op dit vlak extra aandacht. Slakken zijn ook actief onder drogere omstandigheden maar dan voornamelijk onder de grond en daardoor minder zichtbaar. Wees alert hierop en pas tijdig slakkenkorrels toe. Bij regenachtig weer zal deze toepassing moeten worden herhaald.
Bodemherbiciden
Bodemherbiciden – mits tijdig toegepast – zijn de laatste jaren steeds belangrijker geworden voor een succesvolle onkruidbestrijding. Dit aangezien steeds meer toelatingen na opkomst zijn komen te vervallen. Twijfel dan ook niet over de inzet van bodemherbiciden en combineer deze met Grounded. Naast een betere lengtewerking beperkt Grounded het inspoelen van de toegepaste herbiciden en maakt deze daarmee zachter voor het jonge gewas.
Stuifbestrijding
Om stuifschade te voorkomen wordt op zand steeds vaker gerst gezaaid, circa 40 kg afhankelijk van de zaaimethode. Naast het beperken van stuifschade ondersteunt gerst in bieten ook in het voorkomen van aantasting door het bietenvergelingsvirus. Zaai de gerst op tijd, bij voorkeur voordat het hoofdgewas wordt gezaaid, en laat het stuifdek vervolgens niet te groot worden. Dit in verband met concurrentie om water, licht en voeding. Zeker in uien luistert dit nauw aangezien deze in een jong stadium al gevoelig zijn voor concurrentie. In de uienteelt wordt daarom ook gebruik gemaakt van papierpulp. Dit is echter een relatief dure methode.
Heeft u vragen? Neem dan contact op met uw Agrea adviseur.