Door de natte omstandigheden van het afgelopen najaar en dit voorjaar hebben asperge percelen het zwaar te verduren. Sommige percelen zijn onder absoluut sub optimale omstandigheden opgebouwd wat zeker de structuur niet ten goede is gekomen. Er zijn zelfs percelen die op dit moment als groene asperge geoogst worden omdat de omstandigheden te slecht waren om bedden op te bouwen. Ook hebben diverse percelen te maken met een langdurig met water verzadigde grond. De lucht- waterhuishouding is verstoord.
Gevolgen
Wat deze situatie voor de asperge voor gevolgen heeft is onduidelijk. We kunnen wel beredeneren dat het goed is extra aandacht aan deze percelen asperge te besteden. Let daarbij op de volgende zaken:
Verdichting en structuur
Indien tussen de rijen een echte verdichting is ontstaan, pak deze dan mechanisch aan. Daarnaast is calcium een belangrijk element in relatie tot structuur.
Organische stof zorgt samen met het bodemleven voor een betere structuur en kan extra water bufferen. Een regelmatige aanvoer van organische stof bijvoorbeeld in de vorm van champost of compost komt de bodem, de structuur, het bodemleven en daarmee de asperge ten goede.
Bemesting
Zorg zeker dit jaar voor een optimale bemesting van de asperge. Bij een slechte lucht-waterhuishouding kan het bodemleven slecht functioneren wat de stikstof mineralisatie verminderd. Geef dus voldoende stikstof in combinatie met kali, magnesium en borium.
Indien er ruimte is, is een extra, kleine fosfaatgift het overwegen waard. Fosfaat is niet mobiel in de grond en door de beschadigde aspergewortels wordt de fosfaat opname bemoeilijkt. U moet er dus zelf voor zorgen dat er voldoende fosfaat aanwezig is om opgenomen te worden. Daarnaast heeft fosfaat wortel stimulerende eigenschappen. Wilt u al deze eigenschappen combineren, bemest dan met de Asperge Gold lijn of de Asperge Top Mix. Voor meer informatie kunt u terecht bij uw Agrea adviseur.
pH
Indien de pH van het perceel blijkt te laag te zijn, laat dan onder goede omstandigheden kalk uitrijden op het perceel. Kalk is ook in korrelvorm verkrijgbaar, deze kunt u zelf strooien. Naast deze langzaam werkende kalkmeststoffen kunt u ook kiezen voor een snelwerkende kalkmeststof in de vorm van zeewierkalk. Jaarlijkse toepassen van zeewierkalk zorgt voor een stabielere pH wat beter is voor het bodemleven. Nu de wortels van de asperge geleden kunnen hebben van de natte omstandigheden is Physiomax een goede keuze. Deze snelle kalkmeststof bevat tevens aminopurine die een wortel stimulerend effect heeft. Is de pH goed dan kunt u gekorrelde gips gebruiken.
Loofontwikkeling
Zodra het aspergeloof zich heeft ontwikkeld zorg er dan voor dat u de asperge voorziet van mangaan in de vorm van Foliplus mangaannitraat. Deze kan gecombineerd worden met een ziektebestrijding, Geef dit jaar vanaf de start van de ziektebestrijding de eerste 2-3 bespuitingen CropActiv Aminoboost of Aminoplant mee om ervoor te zorgen dat het aspergeloof zich goed kan blijven ontwikkelen, sterk en weerbaar is, zodat de reserves in de wortels optimaal opgebouwd worden. Vervang na de tweede of derde ziektebestrijding de CropActiv Aminoboost door CropActiv Stressimmune. Ontwikkeld zich het aspergeloof niet? Vervang dan de CropActiv Aminoboost of de CropActiv Stressimmune door de Foliplus Amino NPK.
Heeft u vragen? Neem dan contact op met uw Agrea adviseur.
18 april 2024