Voor een goede gewasproductie is het belangrijk dat op het juiste moment voldoende stikstof voor de plant beschikbaar is. Verschillende factoren, zoals temperatuur en vochtvoorziening, spelen hierbij een rol.
Een tekort aan stikstof geeft opbrengstderving of kwaliteitsverlies terwijl een overmaat zoutschade en verlies door uitspoeling geeft. Vooral nitraatstikstof is gevoelig voor uitspoeling. Optimale voeding met minimale verliezen door uitspoeling kan bereikt worden, door de mestgift in meerdere kleine hoeveelheden toe te dienen.
Een andere mogelijkheid is het gebruik van langzaam werkende meststoffen. De namen langzaam werkende en gecontroleerd vrijkomende meststoffen worden door elkaar gebruikt. Producten die door micro-organismen moeten worden afgebroken voordat de stikstof beschikbaar komt, worden aangeduid als langzaam werkende meststoffen.
De stikstof uit een langzaam werkende meststof hoeft nog niet gecontroleerd vrij te komen. Voor gecoate meststoffen wordt de naam gecontroleerde vrijkomende meststof gebruikt. Het principe van de werking van gecontroleerd vrijkomende meststoffen is dat de voedingsstoffen geleidelijk vrijkomen.
In sommige producten is naast minerale ook organisch gebonden stikstof aanwezig. Veelal bevat de meststof naast stikstof ook andere voedingsstoffen. Doel is uitspoeling tegen te gaan en arbeid te besparen.
De stikstof uit gecontroleerd vrijkomende meststoffen komt geleidelijk vrij onder invloed van de temperatuur en het vochtgehalte. Deze meststoffen worden veelal in de pot- en containerteelt gebruikt. In de vollegrondsteelt in de boomkwekerij is het gebruik nog beperkt.
Er bestaan verschillende soorten waarbij de werkingsduur van de meststof verschilt bijvoorbeeld 3, 6, 9 of 12 maanden. Wilt u meer weten over het toepassen van deze meststoffen, dan hoor ik het graag.