Groenbemesters en bloeiende akkerranden of -stroken bevorderen de bodemvruchtbaarheid en de biodiversiteit en bieden onderdak aan allerlei nuttige insecten zoals bestuivers en natuurlijke vijanden. Bovendien dragen groenbemesters actief bij aan een gezonde en weerbare bodem. Naast het stimuleren van het bodemleven kunnen groenbemesters ook zorgen voor een actieve afname van pathogene aaltjes en schimmels. Neem bij twijfel vooraf dan ook een grondmonster en maak aan de hand van het bouwplan en de uitslag van het grondonderzoek een keuze voor de juiste groenbemester. Wees voorzichtig met mengsels van verschillende groenbemesters in geval van schadelijke aaltjes!
Stikstofgebruiksnorm
Voor niet-vlinderbloemige groenbemesters op zand en löss geldt in 2023 een stikstofgebruiksnorm van 50 kg N per ha en 25 kg N voor vlinderbloemige groenbemesters. Deze dient dan voor 15 september te worden gezaaid en mag pas na 1 december worden vernietigd. Een uitzondering wordt gemaakt als de groenbemester minimaal tien weken in het groeiseizoen op het land staat en aansluitend daarop een volggewas wordt geteeld. Teelt u de groenbemester na graan, koolzaad, zomerpeen, blauwmaanzaad, karwij en vlas? Dan mag u rekenen met de stikstofgebruiksnorm van 100%. Teelt u de groenbemester na een ander gewas? Dan mag u voor de groenbemester op bouwland op zand- en lössgrond maar 50% van de stikstofgebruiksnorm gebruiken.
Bovendien mogen in groenbemesters die na de hoofdoogst als vergroeningsgewas (EA-teelt) worden gezaaid geen gewasbeschermingsmiddelen worden toegepast.
Raadpleeg onze GP Groenbemester brochure voor meer informatie over groenbemesters of neem contact op met uw Agrea-adviseur.