Door de wet- en regelgeving omtrent driftreducerende maatregelen is het belangrijk om de effectiviteit van de bespuiting te kunnen behouden of dan wel te vergroten. In de gewasbescherming is en wordt het gebruik van hulpstoffen daarom steeds belangrijker. Daarbij komt kijken dat middelen verdwijnen, het aantal herhalingen beperkt worden, toepassingen van het etiket vervallen en de maximale doseringen worden verlaagd. Het rendement van de inzet van gewasbeschermingsmiddelen zal omhoog moeten, dit kan worden behaald met hulpstoffen. Met onder andere innovatieve spuittechnieken en met hulpstoffen kan tevens bijgedragen worden aan verbetering op het gebied van milieu.
Draagstoffen of vulstoffen
Deze stoffen voeg je toe aan de werkzame stof om de giftigheid te verlagen. Een vulstof voeg je meestal toe om het middel goed te kunnen verdelen.
Oplosmiddelen
Deze middelen zorgen ervoor dat de werkzame stof van vloeibare middelen oplost.
Dispergeermiddelen
Een dispergeermiddel zorgt ervoor dat de poedervormige stoffen in het water blijven zweven en niet naar de bodem zakken. Het mengsel van water en deeltjes heet een suspensie.
Emulgatoren
Olie en water mengen normaal niet. Als je olie in heel kleine druppels verdeelt, is menging wel mogelijk. Een emulgator zorgt ervoor dat na menging de olie goed verdeeld blijft in het water.
Uitvloeiers
Door het gebruik van uitvloeiers bedek je met spuitvloeistof een veel groter oppervlakte van het blad.
Hechters
Dit zijn stoffen waarmee je de werkzame stof beter aan de plant hecht. Hierdoor spoelt het middel bij regen er minder snel af.
Anti schuimmiddelen
Deze middelen gebruik je om schuimvorming bij het vullen van de tank tegen te gaan.
Kleur- en geurstoffen
Om je te waarschuwen voor het gevaar bij het gebruik van erg giftige middelen, worden vaak stoffen toegevoegd met een alarmerende kleur of geur.
Meer weten over dit onderwerp, neem contact op met uw Agrea adviseur.