Wanneer de percelen in rust zijn, breekt het ideale moment aan voor het uitvoeren van een (onderhouds)bekalking; de wintermaanden zijn daar dus het ideale tijdstip voor.
In hoofdzaak wordt kalk gebruikt om de pH van de grond te verhogen. Door jaarlijkse verzuring en uitspoeling moet deze op peil worden gehouden. Een goede pH is belangrijk voor een plant om alle elementen in de juiste hoeveelheid op te kunnen nemen en om de ideale omstandigheden te creëren voor het bodemleven.
Naast de ph zorgt kalk ook voor plant-beschikbare calcium in de grond. Ook op gronden met een hoge pH spoelt calcium namelijk uit en kan kalk worden ingezet enkel voor de aanvoer van beschikbare calcium.
Daarnaast speelt calcium uit kalk een belangrijke rol bij de structuur van de grond door het vormen van structuurbruggen. De grond wordt daarmee luchtiger en ruller en bovendien kan met kalk ook de juiste verhouding in het CEC-complex worden gerealiseerd.
Op plantniveau zorgt de calcium uit de kalk onder andere voor stevige celwanden en kwalitatief betere en stevigere planten; dit komt ten goede aan de plantweerbaarheid. De opname van calcium is een passief proces en wordt enkel opgenomen door de jonge wortels van de plant. Eenmaal in de plant wordt calcium opgeslagen in de vacuolen of in de celwandruimte en is daar immobiel.
De opname van calcium wordt sterk beïnvloedt door andere positief geladen ionen als magnesium, kalium en natrium. Hoge gehalten aan een of meerdere van deze elementen, kan de opname van calcium sterk verminderen. Vooral jong, snel groeiend blad heeft calcium hard nodig.
Kalksoorten
DCM heeft 2 verschillende kalken:
DCM Fossiele Zeewierkalk – korrel
Voor meer informatie over de DCM Zeewierkalk, klik dan hier
NW 50 / 45% CaO
DCM Groenkalk – korrel
Voor meer informatie over DCM Groen-Kalk®, klik dan hier
NW 50 / 30% CaO – 15% MgO
Dosering afhankelijk van de pH, de bodemanalyse en daarmee het doel van de bekalking.
Heeft u vragen over het toepassen van kalk neem dan contact op met uw Agrea adviseur.