Zoals eerder gecommuniceerd, zullen vanaf 1 januari 2023 de licenties KBA en KBA-GB voor knaagdierbeheersing op agrarische bedrijven, niet meer bruikbaar zijn.
Geïntegreerde knaagdierbeheersing
De zogenaamde IPM aanpak is vanaf dat moment leidend in de geïntegreerde knaagdierbeheersing door agrariërs op het eigen bedrijf. Het voorkomen van overlast en plagen is daarbij het belangrijkste. Indien dit niet voldoende is, kunnen niet-chemische middelen zoals klapvallen worden gebruikt. Als het probleem dan nog blijft bestaan, kunnen rodenticiden worden ingezet.
Wanneer toepassing van rodenticiden noodzakelijk blijkt, is vanaf 1 januari 2023 het vakbekwaamheidsbewijs IPM-KBA vereist, dat verkregen kan worden middels het afleggen van het examen IPM-KBA. Het bewijs is vervolgens vijf jaar geldig.
Daarnaast dient het agrarisch bedrijf gecertificeerd te zijn. Meer informatie over de eisen en het aanvragen van deze certificering is terug te vinden via de website van de stichting Keurmerk Plaagdier Management Bedrijven.
De wetgeving schrijft bovendien voor dat klanten van Agrea vanaf 1 januari 2023 geen rodenticiden meer kunnen kopen als niet aangetoond kan worden dat men in het bezit is van het vakbekwaamheidsbewijs IPM-KBA.
Uitbesteden knaagdierbeheersing
Via het register van de stichting KPMB kunt u bedrijven vinden die in het bezit zijn van het bedrijfscertificaat IPM-Knaagdierbeheersing.
Een van de bedrijven die hierin zijn opgenomen is X-it Ongediertebestrijding. Dit gecertificeerde bedrijf is actief in het gehele werkgebied van Agrea.
Vragen?
Meer informatie over de veranderingen knaagdierbeheersing is terug te vinden via de eerder genoemde website van de stichting KPMB en de website www.ipm2023.nl. Ook kunt u uiteraard contact hierover opnemen met uw Agrea adviseur.