Begin juni werd de aspergevlieg al veelvuldig in het veld gesignaleerd. Door de aanhoudende droogte en hoge temperaturen van de komende tijd zal de druk alleen nog maar toenemen. Na de aanwezigheid van de volwassen aspergevlieg zijn nu ook de eerste maden gesignaleerd.
Levenswijze
De aspergevlieg heeft één generatie per jaar. De vliegen zijn actief van april tot in augustus. Nadat de volwassen vliegen uit de poppen zijn gekomen, vindt paring plaats en worden de eitjes afgezet in de zachte toppen van scheuten, die net boven de grond staan. Na enkele dagen komen de eitjes uit. De maden vreten een gang door de stengel en verpoppen net onder het maaiveld tot 10 cm eronder. Het popstadium duurt ongeveer 11 maanden en er is maar één generatie per jaar.
Herkenning en gevolgen
De aspergevlieg is ongeveer 8 mm groot en te herkennen aan de strepen op de vleugels. Maden van de aspergevlieg vreten gangen in de stengels van aspergeplanten. In jonge aanplant kan dat bij een zware aantasting leiden tot volledige afsterving van de plant en in een ouder gewas gaat de aantasting ten koste van de opbrengst. Aangetaste stengels zijn te herkennen aan:
- Door verstoring van de sapstroom ontstaan vergroeiïngen; de stengel lijkt dan vaak op een herdersstaf (‘staf van Sinterklaas’).
- Complete afsterving in extreme gevallen; de stengel is dan bruin en zonder moeite uit de grond te trekken.
Snij bij twijfel enkele stengels door om op de aanwezigheid van maden te controleren. Bekijk de nieuwste Veldwerk! bijdrage om de larve en het schadebeeld te bekijken.
Monitoring en bestrijding
Op de percelen waar binnenkort gestopt wordt met steken is het belangrijk om vanaf het moment dat gestopt wordt (dus nog voordat de stengels boven de grond komen) te starten met de monitoring. Dit kan door elke dag de percelen na te lopen of door het plaatsen van groene lijmstokken en deze regelmatig te controleren. Indien nodig bespuitingen uitvoeren met 0,3lt/ha deltamethrin (onder andere Decis). Let hierbij goed op de temperatuur tijdens en na het spuiten!
Kniehoge stengels die goed beginnen te vertakken zijn door de gevaarlijkste periode heen. Blijf evengoed alert op aantasting van nieuw uitkomende stengels zoals het Sint Jans schot.
Heeft u vragen over de juiste aanpak, neem dan contact op met uw Agrea adviseur.