De maïs oogst is in volle gang waarbij we zien dat deze aan de (te) natte kant is. Massa valt niet tegen – de maïs heeft voldoende lengte dit jaar – echter de kolven zijn relatief klein en vaak niet geheel gevuld. Bovendien is er in bijna alle percelen in meer of mindere mate builenbrand te vinden.
Builenbrand
Builenbrand is niet giftig en heeft normaal gesproken geen negatieve invloed op de gezondheid of productie van (melk)vee. Als gevolg van aantasting door builenbrand kunnen zich echter secundaire schimmels vormen die schadelijke toxines uitscheiden. Maak, indien mogelijk, van een zwaar door builenbrand aangetast perceel een aparte kuil om zo het aandeel aangetaste mais in het rantsoen beter te kunnen sturen.
Inkuilen
Builenbrand zorgt voor een hogere schimmeldruk in de kuil, verminderde smakelijkheid en meer kans op broei. Door de tragere afrijping dit jaar is de oogst later en is de voorraad van vorig jaar inmiddels behoorlijk geslonken. Nieuwe kuilen zullen daardoor eerder geopend moeten worden om te vervoederen. Gebruik daarom bij het inkuilen een effectieve broeiremmer zoals Pioneer 11A44. Hiermee wordt bovendien het geoogste zetmeel in de kuil behouden. Dit is extra belangrijk dit jaar aangezien het zetmeelgehalte, gezien het geringe kolfaandeel, aan de lage kant zal zijn. Dit kan zomaar leiden tot een voordeel van € 300,- per hectare.