Groenbemesters vormen een belangrijke bron van organische stof en voeding voor het bodemleven. Met de komst van onder andere het 7e actieprogramma Nitraatrichtlijn en de Toekomstvisie gewasbescherming 2030 van LNV is het onontkoombaar dat bodemleven – en daarmee bodemweerbaarheid – een centrale rol gaat spelen bij de teelt.
Om de aan- en afvoer van organische stof inzichtelijk te maken wordt er gebruik gemaakt van de zogenaamde organische stof balans. Aanvoer van organische stof, bijvoorbeeld door de teelt van groenbemesters, wordt hierbij uitgedrukt in kg effectieve organische stof. De hoeveelheid effectieve organische stof die een groenbemester kan aanvoeren is terug te vinden in de tabellen uit het Handboek Groenbemesters 2019.
De tabellen in het handboek groenbemesters zijn vóór 1990 samengesteld. Door meer onderzoek naar groenbemesters worden deze tabellen nu aangepast. Deze aangepaste tabellen zijn verfijnder en daarmee wordt ook de organische stof balans nauwkeuriger. Met behulp van onderstaande aangepaste tabellen, rekening houdende met zaaitijdstip en grote (ontwikkeling) van de groenbemester, kan een betere inschatting van de aanvoer van organische stof gemaakt worden.
Mocht u nog vragen hebben over bodemleven en/of de organische stof balans, neem dan contact op met uw Agrea adviseur.