De meeste mais is door het aanhoudende droge weer inmiddels gezaaid. De vroeg gezaaide mais heeft reeds 2 tot 3 echte blaadjes en kan binnenkort dan ook worden gespoten tegen het onkruid. In tegenstelling tot bij de meeste andere gewassen treedt er bij mais juist minder gewasremming op naarmate de mais kleiner is op het moment van spuiten. Dit komt doordat de waslaag van een jonge maisplant anders is van samenstelling dan van een oudere plant waardoor spuitdruppels moeilijker blijven ‘plakken’ op het blad. Daarnaast heeft een kleinere plant minder bladoppervlakte dan een oudere, grotere plant en wordt daardoor, zowel letterlijk als figuurlijk, minder ‘geraakt’.
Spuiten van mais vóór het 4-5 bladstadium is niet aan te bevelen in verband met de kans op nakiemers. Dit geldt zeker onder droge omstandigheden op het moment van spuiten en de weken daaropvolgend.
Basis voor de onkruidbestrijding is Laudis in combinatie met Calaris en Frontier, eventueel aangevuld met Kart in geval van haagwinde. Pas op met nicosulfuron (o.a. Milagro 40, Samson Extra 6% OD) in geval van rietzwenk onderzaai. Deze dient voldoende ontwikkeld te zijn op moment van spuiten.
Zowel Dual Gold 960 EC als Gardo Gold zijn beiden niet meer toegestaan op zandgrond en in grondwaterbeschermingsgebied. Buiten deze gebieden is de combinatie van Laudis met Gardo Gold, eventueel aangevuld met Kart en Milagro, echter nog steeds een prima mix.
Kies voor een combinatie van Laudis met Capreno en Gardo Gold of Frontier ingeval van kamille en/of wortelonkruiden. Deze combinatie gaat echter niet samen met onderzaai van een vanggewas en is niet toegestaan in gwb-gebied.
Uit meerjarig onderzoek onder andere uitgevoerd in opdracht van Agrea op de Proefboerderij Wijnandsrade (WUR) in 2019 is gebleken dat de onkruidbestrijding in mais droge stof opbrengst kost. Geen onkruid bestrijden is echter geen optie aangezien onkruid beduidend meer opbrengst kost.
Een deel van de door de onkruidbestrijding veroorzaakte stress kan echter worden weggenomen door Foliplus Amino-NPK – of Cropactiv Aminoboost in geval van derogatiebedrijven – aan de mix toe te voegen. Hiermee kan het verlies van droge stofopbrengst worden beperkt.