Inmiddels zijn we in de maand juni en vinden de voorbereidingen plaats voor het planten van de herfst en winterprei. Tijd om na te denken over het aangieten van de prei. Voor prei is het belangrijk dat het aanslaan en weggroeien van de preiplanten voorspoedig verloopt. Hoe beter en sneller de preiplant weg kan groeien hoe minder last deze heeft van ziekten en plagen. Voldoende water, eventueel twee keer aangieten, is belangrijk. Zo kunnen we de prei stimuleren om snel aan te slaan, wortels te vormen en stress van de preiplant zo veel mogelijk voorkomen. Graag kijken we samen met u naar een strategie voor het aangieten van de prei waarbij een zo ideaal mogelijk milieu wordt gecreëerd voor het weggroeien van de preiplanten.
Trips en roest in zomerprei
Na de temperatuuromslag begint de zomerprei echt goed te groeien en zou er normaal rond deze tijd al sprake zijn van een tripsaantasting. Doordat de schachten van de prei de laatste weken vaak vol met water stonden, is er weinig tot geen trips in prei aangetroffen. Op het moment begint de eerste serieuze tripsaantasting in de plantuien, dus blijf de percelen prei en uien controleren om de populatie in de gaten te houden. De vroeg geplante zomerprei groeit nu echter zo ontzettend hard, ook dankzij de (be)regen(ing), dat een tripsbestrijding nog niet nodig lijkt.
De hogere luchtvochtigheid in combinatie met warmere nachttemperaturen van dit moment verhoogt het risico op roest, voer daarom tijdig een bespuiting uit met Rudis en blijf dit opvolgen tot aan 3 weken voor de oogst. Zeker op percelen waar vaker prei heeft gestaan of langs percelen waar nog laat winterprei gerooid is.
Voor beide plagen is scouten in het gewas een belangrijk hulpmiddel, wilt u meer weten waar u op moet letten of wilt u hulp met scouten? Neem dan contact op met uw Agrea Adviseur.