Slakken zijn nachtdieren, ze verlaten hun schuilplaats bij schemer om op zoek te gaan naar malse hapjes. Een natte ondergrond komt hun daarbij uitstekend van pas. Ze laten zich leiden door hun reukorgaan maar het slijmspoor dat ze een vorige keer achterlieten is ook een hulp om hun favoriete plant terug te vinden. Ze gedijen bij warme temperaturen. Zodra de grond begint op te warmen in het voorjaar worden ze actief!
Slakken zijn hermafrodiet, wat er op neerkomt dat alle slakken eitjes kunnen leggen! Ze zijn zowel mannelijk als vrouwelijk hoewel ze elkaar nog steeds nodig hebben voor de bevruchting. Elke slak
kan per keer tot 80 eitjes deponeren en dit wel een vijftal keren op een seizoen.
Slakken kunnen in diverse gewassen enorme schade aanbrengen. Deze schade kan bestaan uit:
Kwalitatieve schade zoals:
– Vraat aan het te oogsten product waardoor schade aan bloemen en/of bladeren ontstaat.
– Vervuiling van het te oogsten product.
– Aanwezigheid van slakken in het te verkopen product.
Kwantitatieve schade zoals:
– Vraat aan uitlopende delen met als gevolg opbrengstderving.
De problemen komen in allerlei siergewassen voor die voor plantmateriaal of snijbloem worden geteeld op diverse grondsoorten.
Slakkenkorrel.
CropGuard Slakkenkorrel is een middel ter bestrijding van naaktslakken op basis van de werkzame stof ijzer(III)fosfaat. De korrels zijn attractief voor naaktslakken. Onmiddellijk na opname van de korrels stoppen de slakken met vreten, wat resulteert in minder schade. De optredende vraatstop gaat niet gepaard met een sterke slijmvorming. De slakken trekken zich terug in hun schuilplaats en gaan na korte tijd dood. In gewassen waarbij de slakken zich continu op het gewas bevinden is een vroegtijdige behandeling nodig om een goed resultaat te krijgen.
Heeft u vragen neem dan contact op onze adviseur Vaste planten en boomkwekerij Bart van den Braak 06 – 41 85 27 31