Zoals bekend zullen de stikstofnormen in het zuidoostelijk zandgebied in de nabije toekomst verder worden aangescherpt. Dit betekent onder andere dat vermijdbare verliezen van nutriënten uit (kunst)meststoffen door vervluchtiging, af- en uitspoelen nog meer zullen moeten worden beperkt. Dit gebeurt deels al in de praktijk bijvoorbeeld door te kiezen voor behandelde ureum (Urea Pro) in plaats van de traditionele KAS. Urea Pro wordt door toevoeging van de ureaseremmer Limus CL geleidelijk omgezet in ammonium welke vervolgens door het gewas kan worden opgenomen. Ammoniumstikstof stimuleert bovendien de wortelontwikkeling en zorgt voor een rustigere loofgroei dan nitraatstikstof. Stikstof uit KAS bestaat voor de helft uit nitraat welke veel gemakkelijker uitspoelt dan ammonium.
Limus CL toegevoegd aan urean beperkt de vervluchtiging van stikstof en verhoogt daarmee de (matige) stikstofefficiëntie van urean.
Het verlies van stikstof uit drijfmest of kunstmest door uitspoeling van nitraat kan worden beperkt door toepassing van een nitrificatieremmer (onder andere Piadin, Vizura). Hierdoor wordt de omzetting van ammonium- naar nitraatstikstof geremd met als gevolg minder kans op uitspoeling en vervluchtiging. Vizura is inmiddels ook opgenomen in de KringloopWijzer. Vizura kan worden toegevoegd aan de drijfmest of eventueel volvelds worden verspoten kort voor het uitrijden van drijfmest of toepassen van kunstmest.
Stikstofbindend
Een relatief nieuwe bron van stikstof zijn producten op basis van stikstofbindende bacteriën (onder andere BlueN, Vixeran). Deze bacteriën zijn in staat om op natuurlijke wijze stikstof uit lucht te binden en hiermee het gewas van extra stikstof te voorzien. Afhankelijk van de lengte van het groeiseizoen binden deze producten 30 – 50 kg stikstof per ha. BlueN is wereldwijd inmiddels op grote schaal getest en is daarmee klaar voor toepassing in de praktijk. Agrea vergelijkt samen met CropSolutions deze en diverse nieuwe producten op basis van stikstofbindende bacteriën om zo de beste keuze te kunnen maken. BlueN en Vixeran zijn commercieel beschikbaar. Vraag uw Agrea adviseur voor de toepassingsmogelijkheden.
6 april 2023