Onkruidbestrijding
De zaaiuien staan nog in uiteenlopende stadia van net 1 echt pijpje tot 4-5 echte pijpjes. Het is belangrijk om de onkruidbestrijding voor het 6 pijpjes-stadium af te ronden. Zorg hierbij voor voldoende bodemwerking om nieuw kiemend onkruid te voorkomen. Om aanwezige onkruiden te bestrijden wordt gebruik gemaakt van combinaties van contact middelen zoals Lentagran WP, Basagran en Starane Top. De middelen met alleen bodemwerking zoals Stomp en AZ 500 zullen op de meeste percelen reeds zijn toegepast.
Boxer, Wing P en Dual Gold (niet op zand!) hebben naast bodemwerking ook enige contact werking. Toegevoegd aan een mix versterken deze de contactwerking op het onkruid. Aandachtspunten bij de toepassing van middelen met contactwerking is dat de uien voldoende afgehard zijn en de pijpjes zo recht mogelijk staan. Middels een voorbespuiting met Foliplus Mangaannitraat kunnen de uien snel wat steiler worden gezet. De doseringen van middelen is afhankelijk van o.a. de weersomstandigheden, de stand van de uien en de grootte en soort onkruiden. Zijn de omstandigheden zodanig dat de uien niet zijn afgehard, m.a.w. donkere grond – bijvoorbeeld na regen of beregenen – zet dan middelen met bodemwerking in zoals Wing P, Dual Gold, Stomp en Boxer. Indien AZ 500 nog niet is ingezet en deze op vochtige grond kan worden gespoten pas dan alsnog AZ 500 toe.
Trips
In verschillende percelen zaaiuien zijn trips aangetroffen. Gewassen die door omstandigheden niet goed doorgroeien worden vaak het eerste en het hardst getroffen door trips. Beregenen verlaagt de druk van trips en helpt tevens door de groei van de uien te herstellen. Blijf een aangetast perceel regelmatig controleren en voer bij aanwezigheid van trips een bespuiting uit met bijvoorbeeld Batavia of Tracer.
Valse meeldauw
In diverse percelen 2e jaars plantuien is valse meeldauw aanwezig. Ook al is het droog, er vallen de laatste weken regelmatig kleine hoeveelheden neerslag. Bovendien is er sprake van koude nachten en dus forse dauw. Het aantal toegelaten middelen voor de bestrijding van valse meeldauw is beperkt. Bovendien is het heel belangrijk om middelen zoals Zorvec Endavia en Orondis Plus preventief in te zetten. Begin daarom tijdig – vanaf 4 of meer echte pijpjes – met beschermen van het gewas tegen valse meeldauw door bijvoorbeeld te starten met 2 x Zorvec Endavia. Hou hierbij korte intervallen aan van maximaal 7-8 dagen.
Een afgehard en weerbaar gewas is beduidend minder gevoelig voor aantasting door trips en valse meeldauw. Dit kan worden bereikt door aan elke bespuiting – vanaf de laatste onkruidbestrijding – Foliplus Silicium Xtra toe te voegen.