Met de regen van afgelopen maandag is de graanoogst opnieuw stil komen te liggen. Daarmee wordt het een moeizame en lange oogst, iets wat we jaren niet meer hebben meegemaakt. Hierdoor komt niet alleen de opbrengst maar ook de kwaliteit van de tarwe steeds verder onder druk te staan. Waar een maand geleden de eerst geoogste tarwe nog hectolitergewichten liet zien van 76 kg/hl of meer zijn deze inmiddels gezakt richting 70 kg/hl of lager. Met name op het zand en lichtere grond valt het hectolitergewicht tegen. Daarnaast vertonen enkele gelegerde percelen schot.
Opbrengsten van tarwe schommelden aanvankelijk tussen de 9 en 10 ton per ha, maar komen door het regenachtige weer steeds verder onder druk te staan aangezien alle tarwe in het veld inmiddels allang rijp is. Afhankelijk van de regio zal nog 10-20% van het tarweareaal moeten worden geoogst.
Graanmarkt
De graanmarkt is volop in beweging. Wereldwijd zijn voorraden relatief laag en vallen opbrengsten tegen als gevolg van extreem weer. Droogte in Zuid-Amerika heeft tot een lage maisoogst geleid terwijl in Noord-Amerika tarwe lage opbrengsten laat zien als gevolg van een heet voorjaar en zomer. In Noordwest-Europa daarentegen was het in juni en juli koud en nat met weinig zon met de huidige lagere opbrengsten als gevolg. De verwachting is dan ook dat graanprijzen op het huidige, relatief hoge niveau zullen blijven en wellicht zelfs nog verder kunnen stijgen. Dit hangt in belangrijke mate ook af van de behoefte van China die een grote graanimporteur is geworden. Prijzen kunnen dan ook flink fluctueren.
Door voor de graanpool van Agrea te kiezen profiteert u mee van toekomstige prijsstijgingen terwijl prijsrisico’s door het grote volume van de pool worden beperkt.