De afgelopen weken is er weinig neerslag gevallen en door de matige vorst lijkt het land al goed bewerkbaar. Op vroege gronden zou dan ook al een goed zaaibed gemaakt kunnen worden om zaaiuien te zaaien. Echter de bodemtemperatuur op 10 cm diepte is op dit moment nog geen 5°C. Bovendien wordt er de komende week lichte vorst voorspeld met winterse neerslag. Gezien het belang van een gelijkmatige opkomst – zeker bij het huidige beperkte middelenpakket – is het dan ook raadzaam om nog even te wachten met zaaien. De teeltrisico’s zijn bij vroeger zaaien namelijk aanmerkelijk groter met meer kans op tweewas. Een heterogene opkomst geeft problemen in de onkruidbestrijding en maakt uien gevoeliger voor diknekken. Bovendien duurt het langer voordat de uien boven staan met meer kans op schade door insectenvraat en korstvorming. Overigens hoeft voor een vroege uienoogst ook niet voor half maart gezaaid te worden.
Bewerk de grond niet te fijn in verband met kans op verslemping en zorg dat het zaaibed na één werkgang klaarligt. Gebruik een lage bandenspanning en zaai kort na de grondbewerking als de grond nog mooi vochtig is en goed kan worden aangedrukt. Zaai vroege uien niet te diep – maximaal 2 cm – om de kieming te versnellen maar niet ondiep om kans op droogligging of onderdroging te voorkomen.
Voeg voor een snelle, homogene opkomst granulaat Physiostart NP 8-28 of vloeibaar Quickstart PK in de rij toe. In geval van kans op schade door aaltjes heeft Vydate 10G vanzelfsprekend de voorkeur en kan de opkomst worden versneld door voor het zaaien volvelds PhysiomaX of PhysiomaG te strooien. Vydate 10G is toegelaten tot 31 januari 2024.
Onkruidbeheersing
Uien kunnen direct gezaaid worden na het klaarmaken van het land of er kan worden gekozen voor het maken van een vals zaaibed. Minimaal 3 dagen voor opkomst kunnen onkruiden worden bestreden met glyfosaat, eventueel in combinatie met Stomp. Voeg altijd Grounded toe, voor een betere bodemhechting met als gevolg een langere duurwerking van de bodemherbiciden en verbeterde gewasveiligheid door minder inspoeling in geval van (veel) neerslag.
Glyfosaat
De etiketten van de diverse merken glyfosaat (onder andere Clinic N W1, Etna W3 , Roundup + W2, Touchdown Quattro W3) zijn behoorlijk gewijzigd vergeleken met vorig jaar. Toegestane doseringen zijn verlaagd en toepassingen zijn ingeperkt of zelfs vervallen. Lees voor gebruik het etiket dan ook altijd goed om achteraf problemen te voorkomen. De NVWA controleert hier namelijk (onder andere) op.