In lijn met voorgaande jaren is eind september de oogst van de late aardappelen op gang gekomen, ondanks de latere start in het voorjaar. Dankzij gunstige groeiomstandigheden in augustus en september hebben aardappelen een groeispurt gemaakt. Hierdoor is de achterstand in ontwikkeling als gevolg van het late voorjaar in veel gevallen weggewerkt. Van de af-land aardappels moet nog ongeveer 30% worden gerooid. De oogst van bewaaraardappelen zit nu ongeveer op de helft en opbrengsten lijken goed te zijn. Er zijn echter serieuze zorgen over de kwaliteit van de aardappels. Naast bacterierot, holheid, knolphytophthora en problemen als gevolg van een (te) laag owg zien we dit jaar ook weer regelmatig knollen aangetast door roodrot.
Roodrot
Roodrot ontstaat bij hoge bodemtemperaturen in combinatie met een (te) natte grond, vaak als gevolg van een slechte structuur. De knolaantasting begint meestal aan het naveleinde en het aangetaste deel voelt rubberachtig aan. Na doorsnijden van de knol kleurt het snijvlak na enkele minuten roze tot rood en later zwart. Aangetaste knollen ruiken naar terpentijn en trekken vliegen aan. Zieke knollen kunnen in bewaring gezonde knollen infecteren.
Roodrot gaat meestal over in een secundaire bacterieaantasting (natrot). Door de snelheid van uitbreiding kan een hoop aardappelen binnen enkele weken in elkaar zakken. In de praktijk is gebleken dat partijen met meer dan 2% aantasting door roodrot nauwelijks tot niet zijn te bewaren.
Begin al tijdens het inschuren met ventileren om de aardappels zo snel mogelijk te drogen. Koel de aardappels hierbij niet te snel terug maar hou de temperatuur 1-2 weken rond de 15°C voor een goede wondheling. Laat daarna de temperatuur geleidelijk zakken totdat medio december de gewenste eindtemperatuur is bereikt.
Blijf de aardappels regelmatig controleren om onaangename verrassingen te voorkomen. Na de periode van wondheling en als de aardappels eenmaal droog zijn kan de kiemremming worden uitgevoerd. Wanneer en hoe vaak kiemremmer moet worden toegepast is afhankelijk van de kiemrust van de opgeslagen partij en het geplande aflevermoment. Zeker gezien de huidige moeilijke afzetmarkt is het verstandig om hier geen risico te lopen en tijdig kiemremmer toe te passen.
Informeer bij uw Agrea Potato adviseur voor een bewaaradvies op maat.