Schade in gewassen als gevolg van koude of vorst kan erg variëren en is vooral afhankelijk van de vorstperiode, vorstintensiteit en het gewas zelf. Ernstige schade in de vorm van volledige bevriezing of grotendeels terug vriezen van een gewas, komt vooral voor bij wintervorst. Daarbij is met name de late wintervorst of voorjaarsvorst erg verraderlijk. Indien groeipunten en cambium (weefsellaag in planten) al actief zijn, is een gewas veel vorstgevoeliger dan wanneer het gewas in volledige rust is. Schade als gevolg van nachtvorst is gewoonlijk niet desastreus voor de plant, maar beperkt zich veelal tot beschadiging van het jonge blad of de bloemen. Verschillende weefsels en delen in de plant vertonen verschillende mate van vorstresistentie. Over het algemeen zijn bloemknoppen minder resistent dan vegetatieve knoppen. Andere gevoelige weefsels zijn het cambium, het xyleem (plantenweefsel bestaande uit vaten) en de transportvaten in de bladstelen van blad houdende gewassen. Het wortelgestel van planten is evolutionair minder aangepast aan vorst dan de bovengrondse delen. Onder natuurlijke omstandigheden wordt het immers beschermd door de bodem of een sneeuwlaag tijdens vorstperioden.
Gewassen waarvan de wortels in winter bovengronds overwinteren bijvoorbeeld in pot, container of planten die zijn opgekuild zijn daarmee erg gevoelig. De wortels dienen dan extra beschermd te worden. Cellen die beschadigd zijn door ijsvorming in het cytoplasma sterven af. Hoewel de schade beperkt kan zijn gebleven tot enkele gedeelten van de plant heeft vorstschade vaak een meerjarige invloed op het functioneren van de plant. In de fruitteelt wordt geadviseerd om percelen die behoorlijke schade hebben ondervonden geheel te vervangen en niet in te boeten. Knoppen die in het vroege voorjaar beschadigen door vorst worden doorgaans eerst glazig, daarna bruin en uiteindelijk zwart.
Bescherm uw gewas preventief met CropActiv StressImmune
CropActiv StressImmune is een plantversterker op basis van zeewierextract en aminozuren. Stressimmune wordt ingezet in de periode van snelle vegetatieve loofgroei en beschermt de plant preventief tegen groeireductie als gevolg van abiotische stress, veroorzaakt door met name extreme weersomstandigheden.
Ons advies: Aan het begin van een periode van abiotische stress: droogte, koude, vorst
U kunt CropActiv StressImmune het best 2 keer te spuiten voor een afdoende effect, met een interval van ongeveer 10 dagen. Dosering is 1-3 liter per ha, afhankelijk van gewas en omstandigheden.
Agrocover vorstbescherming bij boomkwekerij gewassen
Voor buitenteelten wordt vaker gebruik gemaakt van stevigere doeken zoals bijvoorbeeld Agrocover.
Agrocover climadoek wordt gebreid van PE bandjes die UV gestabiliseerd zijn. Het heeft een transparant witte kleur en is met 38 g/m2 niet zwaar voor het gewas waar het over heen ligt. Het kan, in tegenstelling tot andere producten, ook meerdere jaren gebruikt worden. Daarnaast biedt het climadoek ook bescherming tegen hagel, slagregens, vogelvraat en grote insecten.
Agrocover climadoek is verkrijgbaar in diverse breedtes variërend van 2 tot 20 meter en lengtes van 100 tot 300 meter.