Wintertarwe
Ook de laat gezaaide wintertarwe is inmiddels groot genoeg voor de T1 ziektebestrijding. Hierbij dient namelijk het derde blad van boven aanwezig te zijn om het gat tussen T1 en T2 tegen afrijpingsziekten niet te groot te laten worden. Er wordt volop Septoria bladvlekkenziekte gevonden waarbij er duidelijk verschillen zijn tussen rassen. Kies, afhankelijk van de ziektedruk, voor een aangepaste dosering Gigant of Seguris en combineer deze met Moddus 250 EC en CCC voor voldoende stevigheid. Let op: de opgebruiktermijn van Seguris is 31 juli 2021!
Voeg Nissodium toe in geval van zichtbare meeldauwaantasting op het blad.
Nieuw dit jaar is het middel Balaya van BASF welke een nieuwe triazool bevat. Hiermee wordt nu op beperkte schaal ervaring opgedaan in de praktijk. Balaya heeft geen toelating in grondwaterbeschermingsgebied.
Wintergerst
De vroeg gezaaide percelen wintergerst beginnen in de aar te komen en bij de laat gezaaide gerst is het tweede blad van boven aanwezig. Op de percelen waar (nog) geen T1 bespuiting is uitgevoerd wordt volop aantasting van Rhynchosporium bladvlekkenziekte gevonden. Een bespuiting hiertegen kan niet meer worden uitgesteld ook al is het vlagblad nog niet volledig aanwezig. Kies in het laatste geval voor een tussenbespuiting met een aangepaste dosering Ascra of Gigant. Zodra het vlagblad eenmaal volledig uit is heeft Variano de voorkeur. Voeg Yatze toe ter voorkoming van het zogenaamde aarknikken waarvoor een aantal rassen gevoelig is.
Nieuw dit jaar is het middel Priaxor Duo van BASF welke een nieuwe triazool bevat. Hiermee wordt nu op beperkte schaal ervaring opgedaan in de praktijk, met name tegen Ramularia. Deze ziekte is met het wegvallen van chloorthalonil namelijk niet meer te bestrijden. Priaxor Duo heeft geen toelating in grondwaterbeschermingsgebied.
Bestrijding wortelonkruiden
Zolang het graan nog niet in het vlagblad staat zijn er verschillende combinaties mogelijk voor de bestrijding van wortelonkruiden. Controleer het gewas en maak van de gelegenheid gebruik om wortelonkruiden aan te pakken. Belangrijk hierbij is dat het wortelonkruid voldoende is ontwikkeld voor een goede opname. Door het koude voorjaar is dat nu vaak nog onvoldoende het geval. De sterkste en breedste combinatie is een mix van Tapir met MCPA. In geval van aardappelopslag heeft een combinatie van Starane Top met MCPA de voorkeur.
Voeg altijd 0,5% Squall toe aan de bespuiting tegen wortelonkruiden en spuit met voldoende water voor een goede bedekking.