Wortellesieaaltje
Het wortellesieaaltje Pratylenchus penetrans kan met name op zandgrond in diverse teelten flinke schade veroorzaken door een lagere opbrengst en/of kwaliteit. Vooral peen, schorseneren en uien zijn erg gevoelig terwijl er in prei en sla lichte schade kan ontstaan. Koolsoorten daarentegen ondervinden geen schade. Ondanks zijn uitgebreide waardplantenreeks kan het wortellesieaaltje met het juiste bouwplan en de inzet van groenbemesters goed onder controle worden gehouden.
Tagetes
Tagetes patula bestrijdt het wortellesieaaltje actief middels een goed ontwikkelt wortelgestel waarmee de bouwvoor intensief wordt doorworteld en aanwezige aaltjes worden gedood. Kies voor een snel groeiende Tagetes patula zoals Ground Control voor een snelle bodembedekking ter ondersteuning van de onkruidbestrijding. Veel onkruiden zijn namelijk waardplant voor het wortellesieaaltje. Daarom is het cruciaal dat de Tagetes onkruidvrij wordt gehouden.
Zaai niet voor half mei in verband met vorst. Na een geslaagde teelt is het wortellesieaaltje aaltje goed bestreden waarvan men vervolgens voor meerdere jaren profijt heeft.
Japanse haver
In tegenstelling tot Tagetes bestrijdt Japanse haver het wortellesieaaltje passief doordat deze zich hierop niet kan vermeerderen. De aaltjes worden dus niet gedood, maar hun aantal neemt uiteindelijk af. Zaai voldoende Japanse haver, minimaal 80 kg per hectare. Kies voor GP Japanse haver GLB+ – een mengsel van Japanse haver met Tagetes – aangezien deze ook meegenomen kan worden voor de EA vergroening.
LET OP
Zowel Tagetes patula als ook Japanse haver bestrijden niet alle aaltjes. Deze groenbemesters worden specifiek tegen het wortellesieaaltje ingezet, maar vermeerderen ondertussen wel andere aaltjes zoals Meloidogyne chitwoodi. Dit is belangrijk om rekening mee te houden bij mengpopulaties van aaltjes. Heeft u vragen over bijvoorbeeld percelen met aaltjes of zelfs mengpopulaties van aaltjes neem dan contact op met uw Agrea adviseur.